Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 5 grudnia 2025 07:36
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

5 mitów na temat pieczywa– czas obalić je wszystkie!

Nadszedł nowy rok, a wraz z nim – postanowienia noworoczne. Wiele z nich dotyczy naszego zdrowia. Z sondażu United Surveys wynika, że w 2022 r. 22% Polaków chce prowadzić aktywniejszy tryb życia. Kolejne 17,7% zaplanowało przejście na dietę. Co oznacza zdrowe odżywianie się? Przede wszystkim spożywanie mniej przetworzonych produktów. Coraz częściej sięgamy np. po domowe wypieki, kierując się nie tylko rosnącymi cenami w piekarniach, ale również troską o swoją sylwetkę. Niektórzy w ogóle rezygnują z chleba, tłumacząc się noworoczną dietą. Ale czy na pewno jest to dobry kierunek? Obalamy 5 mitów na temat pieczywa.
Podziel się
Oceń

Mit nr 1 – chleb to tylko puste kalorie
Ziarna składają się z trzech części: bielma, otrębów i zarodka. Biała mąka wytwarzana jest tylko z bielma, podczas gdy cała pszenica zawiera wszystkie trzy elementy. A wiele składników odżywczych zboża znajduje się w otrębach i zarodkach. Dlatego chleb pełnoziarnisty, oprócz witamin z grupy B i żelaza, dostarcza witaminę E, minerały - takie jak cynk i magnez, flawonoidy i inne przeciwutleniacze, białko i błonnik. Większość dorosłych powinna spożywać 5 porcji zbóż dziennie, z czego co najmniej połowa z nich powinna stanowić produkty pełnoziarniste. Dlatego chleb pełnoziarnisty jak najbardziej wpisuje się w zdrową dietę. - Rezygnacja z chleba oznaczałaby wyeliminowanie jednego z najłatwiejszych sposobów włączenia produktów pełnoziarnistych do swojej diety – zauważa Michał Obalewski – Prezes Gero Sp. z o.o. będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete. Dla tych, którzy nie ufają produktom sklepowym, jest rozwiązanie - domowe wypieki. Wówczas mamy pewność, że w chlebie nie ma żadnych ulepszaczy, ponieważ to my kontrolujemy składniki. - Warto rozważyć to rozwiązanie, zwłaszcza, że dziś domowy wypiek chleba wcale nie musi być czasochłonny i skomplikowany. – zachęca Michał Obalewski. - Z pomocą przychodzą nam funkcjonalne urządzania, jak np. mikser planetarny marki Ariete. Taki sprzęt ułatwia wyrabianie ciasta drożdżowego oraz chlebowego, oszczędzając nasz czas oraz energię. – dodaje ekspert. Zamiast kupować chleb w sklepach, można więc samemu spróbować go upiec, korzystając z robota kuchennego, który praktycznie całą pracę wykona za nas. 
Mit nr 2 – pieczywo tuczy
Nowy rok, nowy ja – myśli niejeden z nas co roku w okolicach pierwszych dni stycznia. Zmiana diety nie zawsze jest jednak racjonalnie uzasadniona. Wielu ludzi samemu próbuje rezygnować z niektórych produktów, bo ma przeświadczenie, że są one tuczące. Do takich należy chleb, który przez dużą zawartość węglowodanów, jest uważany za wypiek tuczący i nienadający się do codziennej diety. Nic bardziej mylnego. Codziennie spożycie chleba w umiarkowanych ilościach jest cennym źródłem witaminy B oraz minerałów. Skąd wynika ten najbardziej popularny mit? Ponieważ ludzie nie wiedzą, że to nie pieczywo, a woda jest odpowiedzialna za dodatkowe kilogramy, gdyż na każde 100 g węglowodanów, organizm przechowuje ok 300 g wody. Dlatego zamiast całkowicie rezygnować ze spożywania chleba, wystarczy to robić z umiarem. 


Mit 3: Chleb bezglutenowy jest zdrowszy
Etykieta informująca o braku glutenu w chlebie absolutnie nie gwarantuje zdrowia. W rzeczywistości alternatywny, bezglutenowy wypiek, może zawierać więcej cukru i być pełen niespodziewanych dodatków. Gluten nadaje pieczywom i innym wypiekom ich kształt i sprężystość, więc producenci często wymieniają go na dodatki, takie jak guma ksantanowa lub skrobia kukurydziana, aby uzyskać podobną konsystencję – oraz dodatkowy cukier lub tłuszcz, aby uzyskać lepszy smak. Lepiej więc uważać na te nadmiernie przetworzone produkty bezglutenowe, tak jak na każdą inną przetworzoną żywność. Jeśli zdecydujemy się unikać glutenu, wybierzmy zamiast tego chleb z pełnowartościowych alternatyw, takich jak mąka gryczana, komosa ryżowa, len, chia lub mąka ryżowa. A najlepiej sami upieczmy go w domu. Mając wielofunkcyjne urządzenie typu robot planetarny, który poradzi sobie z każdą pracą w kuchni, nie musimy się angażować w najcięższą część zadania, czyli zagniatanie ciasta.
Mit nr 4 – chleb na drożdżach to samo zło
Chleb na zakwasie wyrasta wskutek fermentacji, co niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, jednakże rezygnacja z pieczywa wyrabianego na drożdżach jest uzasadniona tylko w przypadku osób, które są uczulone na drożdże, bądź mają zdiagnozowaną grzybicę. Z kolei pieczywo wypiekane na drożdżach jest bogate w witaminy z grupy B, biotynę. Jest źródłem białka i błonnika oraz zawiera cenne minerały takie jak: fosfor, potas, żelazo i wapń, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie wiemy, który chleb będzie dla nas lepszy, warto spróbować samemu go przygotować i zobaczyć, jaki proces wyrabiania chleba będzie korzystniejszy dla naszego organizmu. 


Mit nr 5 – mrożone pieczywo jest niezdrowe
Mrożenie to jeden z najlepszych sposób na przechowywanie żywności w naszych domach. Tyczy się to również chleba, który dzięki temu procesowi zachowuje swoje składniki odżywcze. Ponadto mrożenie pozwala uniknąć czerstwienia i powstawania pleśni. Dzięki mrożeniu możemy przedłużyć świeżość pieczywa, jeśli na przykład kupimy bądź wyrobimy go za dużo. Nie warto marnować jedzenia. Tak jak mrozi się owoce, warzywa czy mięso, tak samo chleb możemy spokojnie wkładać do zamrażarki, a po rozmrożeniu ponownie cieszyć się jego kruchością i smakiem. Jeśli w dodatku jest to własnoręcznie upieczony chleb, miło będzie móc ponownie się nim delektować. (red)


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
J Autor komentarza: Jarosław Mazanek, dziennikarzTreść komentarza: Jeżeli mamy przewidywać co będzie dalej, to jest dość oczywiste, że Minister Klimatu i Środowiska odrzuci sprzeciw stowarzyszenia. Jako dziennikarz brałem udział w konferencji na Stadionie Śląskim w temacie szans na rozwój przysłu zbrojeniowego w woj. śląskim w alternatywie do górnictwa węgla. Miałem tam okazję mówi o tym, jak dużą szansą dla północnej części województwa są złoża w Myszkowie, Porębie i Łazach, również dla celów niezależności surowcowej, w surowcach stategicznych. Lej depresyjny w Myszkowie nie wystąpi a w Zawierciu, choć przyszła kopalnia może wymagać odwadniania, to nie w takim stopniu jak Pomorzany w Bukownie. Supełnie inna stuktura geologiczna. Trzeba mieć trochę zaufania do wiedzy polskich specjalistów: geologów, hydrologów i górników. Czy znajdą pracę rórnicy z Myszkowa i Zawiercia? Na pewno tak. Albo z podmyszkowskich wiosek, z Kroczyc, Irządz, ci którzy kiedyś się wyprowadzili do Dąbrowy Górniczej zaczną wracać. Kopalnie to projekty na 100 lat. Myszków i Zawiercie zystają taki bodziec rozwojowy , że dziś niesprzedawalne i tanie mieszkania będą pożądane, a ceny wzrosną. Jak do redakcji przychodzą mieszkańcy z ogłoszeniami, i narzekają, że nie mogą sprzedać mieszkania, "nie ma komu" to im się aż oczy zapalają jak słyszą o szansach na kopalnie (nawet dwie!)Data dodania komentarza: 17.11.2025, 13:34Źródło komentarza: STOWARZYSZENIE O NIEJASNYM FINANSOWANIU JUŻ PROTESTUJE PRZECIWKO KONCESJI DLA RATHDOWNEYAutor komentarza: podpisTreść komentarza: i bardzo dobrze, cynk i ołów to straszny syf i zatrucie okolicy odpady poflotacyjne gorsze nawet niż w przypadku miedzi i srebra. Pół biedy jakby to był więgiel kamienny. Pan rekaktor jest od lat zakochany w kopaniu pod ziemią i zniszczeniu zasobów wodnych pod Zawierciem i Myszkowem. W ostatnich latach szczególnie dużo mówi sięo suszy hydrologicznej, to na dodatek ryjąc w ziemi mamy sobie ten problem powiększać? Przecież jest tyle innych możliwości rozwoju zaawansowanego przemysłu na powierzchni, który też daje "bogactwo". Albo, iluż to "górników" z Zawiercia i Myszkowa dostanie pracę?Data dodania komentarza: 17.11.2025, 10:26Źródło komentarza: STOWARZYSZENIE O NIEJASNYM FINANSOWANIU JUŻ PROTESTUJE PRZECIWKO KONCESJI DLA RATHDOWNEYAutor komentarza: RadosławTreść komentarza: Radny Janoska nie pobiera diety z tytułu wykonywanych obowiązków ze starostwa, podobnie było kiedy był radnym w MiG Ogrodzieniec. Proszę sprawdzić. Warto byłoby zamieścić taką istotną informację, ponieważ jest to ewenement na skalę krajową.Data dodania komentarza: 16.11.2025, 16:19Źródło komentarza: PENSJA STAROSTY „BEZ ZMIAN”? NIE DO KOŃCA. DOSTANIE 1000 ZŁ WIĘCEJ. RADNI PRZYJĘLI UCHWAŁĘ „REGULACYJNĄ”Autor komentarza: samuelTreść komentarza: cynk i ołów, najgorsza kopalnia jeśli powstanie, współczucia dla Zawiercia i okolic.Data dodania komentarza: 7.11.2025, 13:20Źródło komentarza: Polski Rząd przedłuża koncesję na badanie złóż cynku i ołowiu dla Rathdowney!Autor komentarza: Zdzichu z PKSTreść komentarza: Jorg nauczyciel w zawodówce z tytułem dr medycyny 😂😂😂😂Ludzie są tak durni, że słów brak 🤭Data dodania komentarza: 4.10.2025, 19:18Źródło komentarza: Dr Katarzyna Dewor odchodzi ze szpitala. Wybrała emeryturęAutor komentarza: uskiTreść komentarza: Bzdura .. redaktor nie wie o czy pisze ...Data dodania komentarza: 3.10.2025, 04:50Źródło komentarza: POLICJANTKA PREPAROWAŁA ZARZUT DEMORALIZACJI? WCZEŚNIEJ MIAŁA POBIĆ UCZNIA SZKOŁY W KROCZYCACH!
Reklama
Reklama
Reklama