(Irządze) W niedzielę, 29 sierpnia w Irządzach odbyły się kolejne już dożynki połączone ze Świętem Porzeczki. Na uczestników imprezy czekały liczne pyszności takie jak: grochówka, chleb ze smalcem, ogórki kiszone i likier o smaku porzeczkowym.
Święto rozpoczęło się od mszy w Kościele Parafialnym w Irządzach, gdzie poświęcono wieńce dożynkowe. Po ceremonii barwny korowód ruszył na czele z orkiestrą dętą w stronę sceny ustawionej nieopodal Urzędu Gminy.
Na uroczystościach obecni byli posłowie Waldemar Anzel i Witold Klepacz, I wicewojewoda śląski Stanisław Dąbrowa, radni Sejmiku Województwa Śląskiego Marian Gajda i Marek Migas, radni powiatowi Rafał Krupa i Elżbieta Ciapa, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Zawierciańskiego Jarosław Kleszczewski, prezydent Zawiercia Mirosław Mazur, komendant PSP w Zawierciu Marek Fiutak, Wiceprezes Zarządu Śląskiej Izby Rolniczej Jan Grela oraz radni i sołtysi z Irządz.
Jak zwykle najbardziej obleganym przysmakiem był likier porzeczkowy z rodzimych upraw. Porzeczki w tej okolicy hodowane są od ponad 50 lat, dlatego Irządze nazywane są „zagłębiem porzeczkowym”. Wina, nalewki, kosmetyki, ciasta – to tylko niektóre produkty wytwarzane na bazie porzeczek.
Dużym zainteresowaniem cieszył się sprzęt rolniczy. Zwiedzający chętnie zasiadali „za sterami” nowoczesnych ciągników. No cóż, niejeden gospodarz chciałby w garażu mieć coś takiego…
W części artystycznej zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich z ludowymi przyśpiewkami. Czas publiczności umilił młodzieżowy zespół „Balanga” prezentujący swój różnorodny repertuar. Bardzo podobał się także wszystkim taniec i śpiew grupy cygańskiej Romano, która barwnym ubiorem nawiązywała do romskiej tradycji. Nie zabrakło także typowo polskich ludowych akcentów, głównie dzięki Biesiadzie Polskiej i Kapeli Jurajskiej. (mpp)















Napisz komentarz
Komentarze