Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 5 grudnia 2025 17:02
Przeczytaj!
Reklama
Reklama

Pierogi z owocami i śmietaną letni obiad który wszyscy lubimy

Pierogi są jednym z ulubionych dań wielu Polaków. Najczęściej królują na naszych stołach przy okazji świąt. Wówczas przybierają formę wytrawną. Faszerujemy je wtedy kapustą, grzybami czy mięsem. Jednak latem, gdy panuje upał, warto wybrać pierogi w lekkiej i orzeźwiającej wersji. Jak to zrobić? Postawić na owoce i śmietanę.
Podziel się
Oceń

Pierogi, czyli cienkie i elastyczne ciasto wypełnione przeróżnego rodzaju farszem. W Polsce przybierają różną postać. Za tę pyszną potrawę uznajemy zarówno maleńkie uszka, duży pieróg w plastrach, jak i leniwe, nazywane również kluskami leniwymi. To danie, możemy podawać na obiad, kolację, a w wersji słodkiej także na deser. Nadają się na każdy rodzaj pogody, a podawane w towarzystwie orzeźwiających owoców, szczególnie polecane są na upalne dni.
Pierogi z owocami i śmietaną
Tradycyjne pierogi na słodko to idealny obiad i deser w jednym. Latem warto postawić na sezonowe owoce, np. truskawki i śliwki, a całość dopełnić śmietaną. Dzięki temu przyrządzony posiłek będzie zdrowy, pożywny, a przy tym smaczny i szybki.
Składniki:
Ciasto parzone na pierogi:
· mąka pszenna – 500 g
· masło – 50 g
· wrząca woda – 350 ml
· sól – 1 szczypta
wanilia – 1 laska
· żółtka – 2 szt.
· cukier puder – 2 łyżki
· sok z czerwonego buraka
Nadzienie truskawkowe:
· truskawki – 200 g
· mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
· mięta
Nadzienie śliwkowe:
· śliwki – 200 g
· cynamon – 0,5 łyżeczki
· mąka ziemniaczana – 0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
· mąka do podsypania
· 400 ml śmietany Łaciata 12%
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę. Całość zalewamy wrzątkiem. Za pomocą drewnianej łyżki bądź łopatki mieszamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Żółtka, cukier puder i nasiona wanilii łączymy i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i łączymy je ze sobą. Ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy je na pół. Jedną część ciasta zagniatamy z sokiem z buraka, podsypując odrobiną mąki. Truskawki kroimy w drobną kostkę. Listki mięty siekamy. Całość mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Śliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
Deskę lub blat oprószamy mąką. Zabarwione na różowo ciasto używamy do nadzienia truskawkowego. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy kółka. Łyżeczką nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotowe odkładamy na deskę oprószoną mąką. W ten sam sposób przygotowujemy pierogi z nadzieniem śliwkowym.
Pierogi ze śliwkami gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, pierogi z truskawkami gotujemy nieco krócej, by owoce się nie rozgotowały. Danie podajemy ze śmietaną Łaciata 12 %. Smacznego!
Kluski leniwe ze słodką śmietaną i truskawkami:
Innym pomysłem na szybki obiad są pierogi leniwe, czyli inaczej kluski z twarogu, jajek i mąki, najczęściej podajemy z cukrem, cynamonem lub bułką tartą. Jednak przyrządzając letni obiad, warto zamienić te dodatki na owoce i śmietankę. Dzięki temu dostarczymy sobie witamin ze świeżych, sezonowych przysmaków, np. truskawek i orzeźwimy nasz organizm w upalne dni. Dodatek śmietanki sprawi, że nasze danie uzyska lekkości i wyrazistego deserowego smaku.
Składniki:
· 3 jajka
· 500 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy
· 2 łyżki masła extra Łaciate plus 3 łyżki do smażenia
· ¼ szklanki drobnego cukru
· 150 g mąki
· 100 ml śmietanki Łaciata 30 %
· 200 g truskawek
· Sól
Przygotowanie:
Twaróg mielimy w maszynce do mielenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym żółtku ciągle ucierając. Stale ucierając dodajemy partiami twaróg. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do sera przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy, do masy serowej przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Zagniecione ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, z którego odcinamy ukośne kawałki ciasta o szerokości 1,5 cm.
W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluseczki partiami do wrzącej wody i wyławiamy kiedy wypłyną na wierzch, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, kluseczki wkładamy na patelnie i podsmażamy. Przekładamy do miseczek.
Kluski możemy podawać same, ze świeżymi owocami, oprószone cukrem bądź cynamonem bądź z delikatnie ubitą śmietanką Łaciatą 30 %.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
J Autor komentarza: Jarosław Mazanek, dziennikarzTreść komentarza: Jeżeli mamy przewidywać co będzie dalej, to jest dość oczywiste, że Minister Klimatu i Środowiska odrzuci sprzeciw stowarzyszenia. Jako dziennikarz brałem udział w konferencji na Stadionie Śląskim w temacie szans na rozwój przysłu zbrojeniowego w woj. śląskim w alternatywie do górnictwa węgla. Miałem tam okazję mówi o tym, jak dużą szansą dla północnej części województwa są złoża w Myszkowie, Porębie i Łazach, również dla celów niezależności surowcowej, w surowcach stategicznych. Lej depresyjny w Myszkowie nie wystąpi a w Zawierciu, choć przyszła kopalnia może wymagać odwadniania, to nie w takim stopniu jak Pomorzany w Bukownie. Supełnie inna stuktura geologiczna. Trzeba mieć trochę zaufania do wiedzy polskich specjalistów: geologów, hydrologów i górników. Czy znajdą pracę rórnicy z Myszkowa i Zawiercia? Na pewno tak. Albo z podmyszkowskich wiosek, z Kroczyc, Irządz, ci którzy kiedyś się wyprowadzili do Dąbrowy Górniczej zaczną wracać. Kopalnie to projekty na 100 lat. Myszków i Zawiercie zystają taki bodziec rozwojowy , że dziś niesprzedawalne i tanie mieszkania będą pożądane, a ceny wzrosną. Jak do redakcji przychodzą mieszkańcy z ogłoszeniami, i narzekają, że nie mogą sprzedać mieszkania, "nie ma komu" to im się aż oczy zapalają jak słyszą o szansach na kopalnie (nawet dwie!)Data dodania komentarza: 17.11.2025, 13:34Źródło komentarza: STOWARZYSZENIE O NIEJASNYM FINANSOWANIU JUŻ PROTESTUJE PRZECIWKO KONCESJI DLA RATHDOWNEYAutor komentarza: podpisTreść komentarza: i bardzo dobrze, cynk i ołów to straszny syf i zatrucie okolicy odpady poflotacyjne gorsze nawet niż w przypadku miedzi i srebra. Pół biedy jakby to był więgiel kamienny. Pan rekaktor jest od lat zakochany w kopaniu pod ziemią i zniszczeniu zasobów wodnych pod Zawierciem i Myszkowem. W ostatnich latach szczególnie dużo mówi sięo suszy hydrologicznej, to na dodatek ryjąc w ziemi mamy sobie ten problem powiększać? Przecież jest tyle innych możliwości rozwoju zaawansowanego przemysłu na powierzchni, który też daje "bogactwo". Albo, iluż to "górników" z Zawiercia i Myszkowa dostanie pracę?Data dodania komentarza: 17.11.2025, 10:26Źródło komentarza: STOWARZYSZENIE O NIEJASNYM FINANSOWANIU JUŻ PROTESTUJE PRZECIWKO KONCESJI DLA RATHDOWNEYAutor komentarza: RadosławTreść komentarza: Radny Janoska nie pobiera diety z tytułu wykonywanych obowiązków ze starostwa, podobnie było kiedy był radnym w MiG Ogrodzieniec. Proszę sprawdzić. Warto byłoby zamieścić taką istotną informację, ponieważ jest to ewenement na skalę krajową.Data dodania komentarza: 16.11.2025, 16:19Źródło komentarza: PENSJA STAROSTY „BEZ ZMIAN”? NIE DO KOŃCA. DOSTANIE 1000 ZŁ WIĘCEJ. RADNI PRZYJĘLI UCHWAŁĘ „REGULACYJNĄ”Autor komentarza: samuelTreść komentarza: cynk i ołów, najgorsza kopalnia jeśli powstanie, współczucia dla Zawiercia i okolic.Data dodania komentarza: 7.11.2025, 13:20Źródło komentarza: Polski Rząd przedłuża koncesję na badanie złóż cynku i ołowiu dla Rathdowney!Autor komentarza: Zdzichu z PKSTreść komentarza: Jorg nauczyciel w zawodówce z tytułem dr medycyny 😂😂😂😂Ludzie są tak durni, że słów brak 🤭Data dodania komentarza: 4.10.2025, 19:18Źródło komentarza: Dr Katarzyna Dewor odchodzi ze szpitala. Wybrała emeryturęAutor komentarza: uskiTreść komentarza: Bzdura .. redaktor nie wie o czy pisze ...Data dodania komentarza: 3.10.2025, 04:50Źródło komentarza: POLICJANTKA PREPAROWAŁA ZARZUT DEMORALIZACJI? WCZEŚNIEJ MIAŁA POBIĆ UCZNIA SZKOŁY W KROCZYCACH!
Reklama
Reklama
Reklama