Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 16:11
Przeczytaj!

Japońska whisky – przysmak z historią

Japonia od zawsze kojarzy nam się z produktami dbającymi o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Estetycznie zaprojektowane etykiety, butelki o prostych, nienarzucających się, a jednak eleganckich i rozpoznawalnych kształtach. Ceremonie związane z piciem przeróżnych trunków, to tylko mała część barwnych tradycji Japonii. Choć komercyjna produkcja japońskiej whisky zaczęła się dopiero w 1923 roku, w bardzo krótkim czasie, zyskała na dużej rozpoznawalności. Ceniona za swój powściągliwy sposób produkcji, niezastąpione aromaty i ciekawą historię, japońska whisky po zaledwie 100 latach istnienia, uważana jest za kultową.
  • 10.06.2021 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Japońska whisky – przysmak z historią

 

Historia japońskiej whisky w pigułce

Japońska whisky, jest tworem dwóch niezwykle utalentowanych osób. Shinjiro Tori, posiadający kapitał, który pozwolił na ufundowanie pierwszej destylarni oraz Masataka Taketsuru, czyli mózg operacji. Taketsuru przywiózł wiedzę o whisky z jej ojczyzny – Szkocji. Choć początkowo współpraca między panami układała się idealnie, w późniejszym czasie pojawiło się coraz więcej konfliktów. Taketsuru pragnął tworzyć whisky ciężką, torfową. Drugi zaś, wyobrażał sobie japońską whisky jako uczta pełna lekkich i kwiatowych aromatów. Tak powstały dwie najbardziej znane marki japońskiej whisky – Yamazaki oraz Nikka.

Sztuka mieszania japońskiej whisky

Producenci japońskiej whisky, są bardzo powściągliwi jeśli chodzi o dzielenie się recepturami z innymi producentami. Nie wymieniają się destylatami, nawet z innymi japońskimi destylarniami. Posiadają sporą ilość przeróżnych destylatów, co pozwala na dowolną zabawę smakami, bez konieczności współpracy z innymi destylarniami. Zapewnia do japońskiej whisky swoistą niezależność. Być może właśnie dlatego jest tak ceniona na całym świecie. Na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska znajdziemy szeroką ofertę tego trunku. Od torfowych, po kwiatowe aromaty i najróżniejsze roczniki. Każdy kto ceni istnienie japońskiej whisky, powinien zapoznać się z ofertą. Japończycy cenią naturę, dlatego wiele wyprodukowanych przez nich whisky, będzie odpowiednia nawet dla nowicjuszy.

Materiał zewnętrzny