Targ w Żarkach jednak może działać!

  • 26.03.2020, 14:39 (aktualizacja 26.03.2020, 14:44)
  • Jaroslaw Mazanek
Targ w Żarkach jednak może działać! UMiG Żarki Podstawowe zasady pracy targowiska
(Żarki) Najpierw otrzymaliśmy informację, że od 25 marca największe targowisko w regionie, czyli Targ w Żarkach decyzją PSSE w Myszkowie będzie całkowicie zamknięte. Ale w czwartek decyzja uległa zmianie. Burmistrz Miasta i Gminy Żarki Klemens Podlejski otwiera Targowisko Miejskiej w Żarkach (stan z dnia 26.03.2020r.) Decyzja podjęta przez służby wojewody – Sanepid w Myszkowie – została odwołana w dniu 25.03.2020. Handel jest ograniczony do produktów spożywczych, w tym drobiem i paszami oraz produktów drogeryjnych.

W jutrzejszym wydaniu Gazety Myszkowskiej nr 12 z 27.03 piszemy,  że wiele  targowisk w okolicy zostały zamknięte, czy to decyzją Sanepidów (PSSE) czy przez administratorów. Teraz możemy potwierdzić,  że decyzja o zamknięciu największego targowiska w Żarkach, które przyciąga sprzedawców i klientów z całego regionu i za Zagłębia jednak będzie otwarte. Targ Żarki w sobotę 28.03.2020 się odbędzie!

Z powodu zagrożenia koronawirusem zamknięto nie tylko urzędy i lokale gastronomiczne, ale też gminne targowiska. Zwykle były to decyzje o zamknięciu targowisk "do odwołania". 
Zamknięte jest targowisko gminne przy ul. Piaskowej w Poraju, targowisko „Mój Rynek” w Lelowie, targowisko przy ul. Słonecznej w Ogrodzieńcu, targowisko miejskie przy ul. Obrońców poczty Gdańskiej w Zawierciu, targowisko gminne w Szczekocinach oraz targowisko przy ul. Przemysłowej w Porębie.

TARG W ŻARKACH DZIAŁA ALE Z OGRANICZENIAMI:

W obrębie targu należy respektować wytyczne w zakresie zabezpieczenia osób tam znajdujących się poprzez: ograniczenie kontaktów bezpośrednich, zachowanie należytej odległości 2 m, stosowanie środków dezynfekujących, unikanie przebywania ludzi w skupiskach.

ZALECENIA GŁÓWNEGO INSPEKTORA SANITARNEGO W ZAKRESIE TARGOWISK I BAZAROW zapobiegające zagrożeniu epidemiologicznemu COVID- 19

Więcej pod adresem: https://gis.gov.pl/aktualnosci/targowiska-bazary-na-ktorych-sprzedawana-jest-zywnosc-zalecane-dzialania-zapobiegajace-zagrozeniu-epidemiologicznemu-covid-19-koronawirus/

 

NALEŻY:
1.    Stosować właściwą higienę rąk
2.    Stosować higienę kaszlu i oddychania
3.    Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
4.    Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
5.    Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
6.    W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych
________________________________________

UWAGA!

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!

________________________________________

1. Higiena rąk:

Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:

•    Przed rozpoczęciem pracy;

•    Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,

•    Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;

•    Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;

•    Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;

•    Po skorzystaniu z toalety;

•    Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;

•    Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;

•    Po kontakcie z pieniędzmi.

W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem

 

2. Higiena kaszlu i oddychania:

•    Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).

•    Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

 

 

3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:

Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach etc. -powinny zweryfikować wprowadzone dobre praktyki higieniczne, tak aby:

•    zaktualizować je, jeśli jest to uzasadnione,

•    przypomnieć sprzedawcom i pracownikom wdrożone wymagania higieniczne

•    rygorystycznie je stosować,

•    zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów – etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma kluczowe znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, sałatki, kiełki, soki jednodniowe etc.);

•    weryfikować terminy przydatności do spożycia, ma to szczególne znaczenie w przypadku ww. produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Nie wolno oferować (np. przy kasie, na ladzie), bez zapewnienia warunków chłodniczych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, które powinny być przechowywane w lodówce.

•    zapobieganie zakażeniom krzyżowym i niewłaściwym praktykom:

 

 

PRZYKŁADY:

o    jaja nie powinny być przekładane do innych opakowań, niż te w których zostały dostarczone, po kontakcie dłonie-jaja należy umyć lub zdezynfekować ręce;

o    nie należy kłaść produktów tj. ser, wędliny, mięso etc. bezpośrednio na wadze,

o    surowe mięso i jaja są potencjalnym źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, należy zapobiegać ich kontaktowi z żywnością przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (np. ser, wędliny). Jest ona spożywana bezpośrednio, bez obróbki cieplnej, a więc zanieczyszczenie mikrobiologiczne może być realnym zagrożeniem dla konsumenta;

o    stosowanie rękawiczek jednorazowych w sposób higieniczny, gdyż stosowane niewłaściwe mogą być nośnikiem groźnych bakterii – np. dotykanie mięsa w rękawiczce jednorazowego użytku, którą następnie pobieramy pieniądze a potem nakładamy na wagę wędlinę powoduje, że bakterie występujące na mięsie i na pieniądzach zostaną przeniesione na wędlinę, podobnie jak w przypadku nie umytych rąk.

•    Produkty spożywcze muszą być identyfikowalne, mieć określony termin przydatności do spożycia/datę minimalnej trwałości. Nie wolno handlować żywnością niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł – to nielegalne i niebezpieczne! (poza wysokim ryzykiem dotyczącym potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych dla konsumenta istotne jest również ryzyko rozprzestrzeniania się ASF poprzez obrót nielegalną dziczyzną i produktami wieprzowymi);

•    przestrzegać obowiązku odsunięcia od pracy z żywnością w przypadku złego staniu zdrowia – nie tylko objawów koronawirusa, ale również wszelkich innych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, chorobowych zmian skórnych i innych chorób zakaźnych;

•    wzmóc nadzór nad przestrzeganiem zasad higieny, potencjalnie zapobiegającym rozprzestrzenianiu się wirusa, w szczególności:

 

 

 

a) w sklepikach i sklepach oraz budkach na bazarach/targowiskach:

•    zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – podłóg, lad, używanego sprzętu sklepach, koszyków sklepowych, kas, taśm przy kasach, poręczy, uchwytów, terminali płatniczych etc.;

•    ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;

•    Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;

 

 

 

b) na straganach i stoiskach np. z owocami i warzywami:

•    podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;

•    dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.

4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność.

Nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę.

W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi.

5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).
Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.

Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans 1.5m. W sklepach i sklepikach należy zachować ten odstęp między klientami, jak również od osób sprzedających.

Poza częstym myciem i dezynfekcją, w sklepach/sklepikach w miarę możliwości zaleca się wietrzenie pomieszczeń.

6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych

Płatności bezgotówkowe są bezpieczniejsze, jednakże trzeba mieć na uwadze np. seniorów, który często nie korzystają z płatności kartą. Powinni mieć oni możliwość dokonania płatności, dlatego też po każdym kontakcie z gotówką, należy myć ręce lub przynajmniej je zdezynfekować preparatem na bazie 60% alkoholu.

Możliwe jest też zorganizowanie dowozu towaru do klientów – w miarę możliwości kadrowych/transportowych.

Jaroslaw Mazanek

Zdjęcia (2)

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu kurierzawiercianski.pl. MyszPress s.c. z siedzibą w Myszkowie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe